Hyppää sisältöön
Tiedote

Veturitallin uudet näyttelyt avautuvat yleisölle 30.9.2023

Julkaistu 18.9.2023 18:31

Salon taidemuseo Veturitalli on suljettuna näyttelyiden vaihdon ajan ja avautuu yleisölle lauantaina 30.9. uusin näyttelyin.

Tasan kymmenen vuotta sitten Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valitun Jarno Vesalan (s. 1977) yksityisnäyttely Salon taidemuseossa on laaja katsaus taiteilijan pääasiallisesti kolmen viime vuoden aikana tehtyyn tuotantoon. Vanhan veturitallin korkeat, hämärästi valaistut salit luovat ainutlaatuiset puitteet Vesalan suurille installaatioille, joita ei ole nähty esillä tässä laajuudessa sitten vuoden 2013 näyttelykiertueen. Kymmenessä vuodessa teosten koko ja massa ovat kasvaneet ja samalla niistä on tullut koko tilan täyttäviä installaatioita.

Vesalan teoksissa yhdistyy useita taiteen ilmaisumuotoja kuten liikkuvaa kuvaa, kuvanveistoa sekä ääntä. Näyttelysalien pimeys toimii välineenä teosten esittämiselle. Keskeisessä roolissa installaatioissa on katsojan kokemus. Teokset ovat kuin pysähtyneitä elokuvan kohtauksia, joihin katsoja pääsee sisään. Katsojasta tulee osa teosta, kun hän sulautuu hahmoksi muiden joukkoon. Teokset syntyvät taiteilijan ympäristöstään tekemistä havainnoista. Hän pyrkii jakamaan muistonsa tapahtuneesta siten, että katsoja tavoittaa teoksen äärellä saman tunteen kuin taiteilija itse havaintonsa syntyessä. Teosten hahmoissa aistittava, juuri tapahtunut tai tuleva muutos luo jännitteen katsojan ja teoksen välille.

Samaan aikaan Veturitallin Galleria Sivuraiteella nähdään Sanni Weckmanin (s. 1993) näyttely Jälki. Taiteilijan työskentelyn lähtökohtana toimii usein valokuva, jonka aihe siirtyy uuteen muotoon. Weckmanin teoksissa pehmeä, tuttu materiaali muodostaa kuvan yllättävällä lopputuloksella. Veturitallissa nähdään uusia kuvakudoksia, jotka ovat syntyneet lahjoitetuista passikuvista. Näyttelyn nimi viittaa taiteilijan pohdintaan siitä, millaisia jälkiä jätämme itsestämme elämän varrella. Työskentelyn pohjalla on myös tasa-arvon ajatus – jokaisella ihmisellä on oikeus tulla nähdyksi.

Salon taidemuseo Veturitallli, Mariankatu 14, 24240 Salo, puh. 02-7784892. Avoinna ti-pe 10-18, la-su 11-17. Pääsymaksu 10€ / 7€, museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 14, opastusvaraukset numerosta 02-7784892.