Hyppää sisältöön
Tiedote

Veturitallin uudet näyttelyt avautuvat yleisölle 6.5.2023

Julkaistu 24.4.2023 13:46

Salon taidemuseo Veturitalli on suljettuna näyttelyiden vaihdon ajan ja avautuu yleisölle lauantaina 6.5. uusin näyttelyin.

Brittiläisen arkeologin, tutkimusmatkailijan ja vakoojan Gertrude Bellin (1868–1926) ja valokuvaaja, kuvajournalisti Meeri Koutaniemen (s. 1987) maailmat kohtaavat Veturitallin kesän valokuvanäyttelyssä Hidden Freedom – Kätketty vapaus. Näyttely on aikamatka menneeseen ja samalla katsaus nykyhetkeen. Teoksissa avautuu kahden kuvaajan tekemä dokumentaatio samoissa maissa kahtena eri aikakautena ja kerrostuu kymmenen eri maan tapahtumat, maisemat sekä murrokset, niin Lähi-Idässä kuin Aasiassa. Molempien naisten näkökulmana on ollut havainnoida tavallisia ihmisiä ja paikallista elämänpiiriä, sadan vuoden etäisyydellä toisistaan. Kuvia katsoessa kysymys kuuluu, mikä vuosikymmenten aikana on muuttunut?

Näyttelyssä ainutlaatuista on kahden naisen visio maailmasta aikana, jolloin naisena yksin työskentely on ollut ja on edelleen harvinaista. Kuvissa avautuu usein yksilön elämäntarinan kautta silta yhteiskuntapoliittisiin ja sosiaalisiin teemoihin. Kokonaisuus pyrkii luomaan niin ajallisen kuin sosiopoliittisen jännitteen kuvaajien materiaalien välille. Bell ja Koutaniemi avaavat oven näkemäänsä maailmaan, mutta myös omaan henkiseen mielenmaisemaansa. Kuvallista dialogia syventävät maakohtaiset journalistiset tekstit, jotka luovat historiallisen kontekstin sekä katsauksen nykypäivään.

Samaan aikaan Galleria Sivuraiteella nähdään Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen vuorovaikutteinen videoinstallaatio 101 kaikkien puolesta. Teos pyrkii ymmärtämään, miksi ajattelemme niin kuin ajattelemme. Taiteilijat haastattelivat 100 henkilöä heidän suhteestaan 30:een mielipidettä jakavaan teemaan. Haastateltavat yrittivät tunnistaa niitä kokemuksia ja vaikutteita, jotka ovat muovanneet heidän mielipiteitään. Kalleisten teos herättää katsojan pohtimaan omia vaikuttimiaan ja maailmankuvaansa. Kokonaisuus käy vuoropuhelua myös museon pääsaleissa olevan Koutaniemen ja Bellin valokuvien kanssa. Molemmista näyttelyistä nousee esille sama ihmisyyden teema: mitä on olla ihminen.

Salon taidemuseo Veturitallli, Mariankatu 14, 24240 Salo, puh. 02-7784892. Avoinna ti-pe 10-18, la-su 11-17. Pääsymaksu 10€ / 7€, museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 14, opastusvaraukset numerosta 02-7784892.