Hyppää sisältöön
Tiedote

Veturitallissa 14.5.-4.9.2022 HC Bergin ja Laura Laineen näyttelyt

Julkaistu 9.5.2022 15:34

HC Berg: Color space – 15 Color bitual dual dimensions, 2017, kuva: HC Berg

Kesän näyttelyt tuovat Salon taidemuseo Veturitalliin värejä ja valoa. 

Salon taidemuseo Veturitallin kesän näyttely HC Berg tuo Saloon monipuolisen kokonaisuuden kuvataiteilija Hans-Christian Bergin (s.1971) uusinta tuotantoa. Taiteilija HC Berg on tullut tunnetuksi teoksista, jotka tekevät näkyväksi optisia ilmiöitä. Silmää askarruttavat työt vievät katsojan taiteen peruskysymyksen äärelle: miksi näemme niin kuin näemme? Berg käyttää monipuolisia materiaaleja leikaten laserilla terästä ja akryyliä, yhdistäen puhallettua lasia, keramiikkaa tai valmiita muovielementtejä. Myös valo on osa teoksia ja näyttelyn kokonaisuutta. Teokset ovat teknisesti vaativia ja viimeisteltyjä, Berg pyrkii teoksissaan esteettiseen virheettömyyteen. Valtaosa teoksista on taiteilijan omistuksessa, mutta mukana on lainoja myös muista suomalaisista taidemuseoista.

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2007 nimetty Berg on toteuttanut suuren mittakaavan julkisia hankkeita, joista viimeisin on Helsingin Kalasatamaan sijoitettu seitsemän metriä korkea veistos Nereidi (2021). Salon taidemuseossa nähtävät uudet, laserleikatuista metallilevyistä muodostuvat hahmot jatkavat Nereidin maailmaa. Kerrokselliset veistokset näyttävät erilaiselta eri suunnista katsottaessa. Mukana on runsaasti myös neonsävyillä pelaavia, reliefimäisiä ja seinälle installoitavia töitä.  Säkenöivät akryyliveistokset hahmottuvat kauempaa katsottuna erilaisina kuin lähelle tultaessa. Myös teosten ympärille kajastavat säteet ovat osa teosta. Vanhan veturitallin korkeat ja pelkistetyt tilat luovat kiinnostavan kontrastin katsojan havaintokokemuksen kanssa pelaaville teoksille.

Samaan aikaan on Sivuraide-galleriassa esillä ilmeikkäitä ja mielikuvituksellisia lasiveistoksia piirtäjänä ja myös lasitaiteilijana tunnetulta kuvataiteilija Laura Laineelta (s. 1983). Ensimmäiset lasiteoksensa taiteilija esitteli kutsuttuna taiteilijana Hollannin kansallisessa lasimuseossa vuonna 2014, minkä jälkeen Laine on jatkanut materiaalin huolellista tutkimista. Rönsyily lasimateriaalin kanssa on synnyttänyt hehkuvia, tuntemattomia kasveja ja syvänmeren uusilta korallilajeilta näyttäviä hahmoja. Tšekkiläiset puhaltajamestarit ovat puhaltaneet teokset Nuutajärven lasikylässä yhteistyössä taiteilijan kanssa.

Salon taidemuseo Veturitalli, Mariankatu 14, 24240 Salo, puh. 02-7784892.
Avoinna ti-pe 10-18, la-su 11-17. Pääsymaksu 8€ / 5€, museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.