Hyppää sisältöön
Tiedote

Viitanpolun ulkoilureitin ja laavun avajaiset 12.12.

Julkaistu 1.12.2021 13:04

Viitankruunun laavu. Kuva: Jere Pallaskorpi.

Sunnuntaina 12.12. vietetään Viitankruunun alueella uuden Viitanpolku-ulkoilureitin sekä laavun avajaisia. Viitanpolku-ulkoilureitti on toteutettu Viitannummenpuistoon tämän vuoden aikana Salon kaupungin kaupunkikehityspalveluiden viheraluetiimin toimesta. Reitille haettiin ja saatiin lähivirkistysalueiden ja viheralueiden kunnostamiseen ja kehittämiseen suunnattua avustusta Uudenmaan ELY-keskuksesta. Laavu ja nuotiopaikka on toteutettu rantaan kesällä Viitankruunun alueen asukkaiden talkoilla ja Ykkösakselin tukemana.

”Viitannummen alueelle on kaivattu jo pidemmän aikaa ulkoilumahdollisuuksien kehittämistä. Nyt olemme vihdoin saaneet toteutettua Viitannummenpuiston yhteyteen asukasyhdistyksen Viitanpoluksi nimeämän ulkoilureitin. Asukasyhdistyksen toteuttama laavu tuo myös mukavan lisämausteen alueen merellisyyden kokemiselle eri vuodenaikoina. Toivon, että uuden mahdollisuuden liikkua alueella löytävät alueen asukkaiden lisäksi myös muut kaupunkilaiset ja kaupungissa kyläilevät ihmiset,” kertoo kaupunginpuutarhuri Matti Nikander.

Reikäkirveenkadun päästä alkavan uuden reitin pituus on n. 670 metriä. Reitti on kokonaisuudessaan valaistu, mutta talvikunnossapitoa reitillä ei ole. Reitillä on kaksi erikoisuutta. Näistä yhtenä voidaan pitää n. 90 metriä pitkää puurakenteista siltaa, jolla ylitetään topografisesti haastava kivikkoinen alue. Toisena erikoisuutena on Viitannummenpuiston pohjoispuolen rannalla jo pitkään sijainnut lintujentarkkailulaituri, jonka saavutettavuus uuden ulkoilureitin myötä parantuu huomattavasti.

“Viitankruunu on keskustan tuntumassa oleva viihtyisä asuinalue, jota kehitämme jatkuvasti paremmaksi yhdessä talkoovoimin ja kaupungin kanssa. Meillä on täällä yhteisöllinen tunnelma ja toivomme sen välittyvän kaikille ulkoilijoille iloisen yhdessäolon merkeissä. Haluamme asukkaiden puolesta toivottaa kaikki kaupunkilaiset lämpimästi tervetulleiksi nauttimaan merellisistä maisemista!”, kertoo Viitankruunun asukasyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Markula.

Laavun edestä lahden yli avautuvat upeat näkymät Vuohensaareen ja Halikonlahden ainutlaatuiseen maisemaan. Laavulla on jykevät penkit sekä nuotiopaikka ja grillausritilä. Avajaisissa laavulla on tulet koko päivän, mutta muulloin omat klapit mukaan ja partioetiketin mukaisesti laavu tulee jättää vähintään yhtä hyvään kuntoon kuin se oli sinne saapuessa. Laavun takaa tarkkasilmäinen kulkija voi bongata pienen ylöspäin vievän, ehkä vähän vaikeakulkuisemman polun, joka johdattaa yksityisempään näköalapaikkaan. Siellä voit penkillä istuen ihailla upeaa merinäköalaa vaikkapa auringonlaskun aikaan.

Avajaisten ohjelma 12.12.

10.00 – 12.00 Frisbeegolfin kokeilua ja opastusta
Rannassa ulkoilureitin varrella pop-up frisbeegolfväylä ja heitto-opastusta lainavälinein.

11.00 – 14.30 Glögitarjoilu Leino Design Shopissa
Matkalla ulkoilureitille kannattaa pysähtyä Leino Design Shopissa osoitteessa Harventajankuja 5 juomassa kuumat glögit ja inspiroitumassa vaikkapa joululahjaostoksia silmällä pitäen kauniista puodista.

12.00 – 16.00 Perhesuunnistusta
Kartan ja tarkemmat ohjeet suunnistusta varten saat laavulta. Startti oman aikataulun mukaan. Valittavana on kaksi reittiä: tiesuunnistus perheen pienimmille ja metsäsuunnistus isommille.

13.00 ja 15.00 Mäkijuoksukoulu
Rannassa kestävyysurheiluvalmentaja, ex -ammattilaistriathlonisti Darby Thomasin mäkijuoksukoulu.

17.00 Koko perheen lyhtykulkue
Kello 17 lähtee uuden Viitanpolun luontopolun kiertävä lyhtykulkue laavulle. Lähtö tapahtuu Reikäkirveenkadulta. Ota mukaan oma lyhty tai taskulamppu.

Laavulla on tulet koko päivän. Lisäksi laavulla on myynnissä pientä syötävää ja juotavaa klo 12-18 välisenä aikana. Tuotot menevät Viitankruunun asukasyhdistykselle.

Sijainti ja pysäköinti

Viitanpolku ja laavu sijaitsee Salosta Teijolle ja Mathildedaliin kulkevan tien varrella, noin 4,5 km Salon torilta. Merikulmantieltä käännytään joko Viitankruunun muinaispolun P-paikalle (Merikulmantie 259) tai Kivikehänkadulle.

Viitankruunun muinaispolun P-paikalta ei ole virallista kulkuyhteyttä laavulle ja Viitanpolulle, mutta parkkipaikan kulmalta pääsee metsään muodostunutta polkua pitkin Kivikehänkadulle. Merikulmantietä pitkin Kivikehänkadulle on noin 150 metriä.

Kannattaa huomioida, että alueella on katujen varrella vain muutamia virallisia pysäköintipaikkoja. Emme suosittele avajaispäivänä ajamaan alas Meripihkankadulle eikä Keihäänkärjenkadulle.

Laavu on Meripihkankadun päästä lähtevän sorapintaisen huoltoreitin varrella. Laavun yläpuolelta voi lähestyä jyrkähköä rinnettä suoraan. Loivempaa reittiä kaipaavien kannattaa edetä soratietä n. 50 metriä alaspäin, josta löytyy melko helppokulkuinen reitti laavulle. Reikäkirveenkadun päästä lähtevää Viitanpolkua pitkin matka alas rantaan ja laavulle on noin 900 metriä.

Viitankruunu on sekä Halikonlahden rannalla, Salon keskustan tuntumassa olevan uudehkon asuinalueen nimi, että alueella olevien pronssikautisten hautaröykkiöiden nimitys. Viitankruunun alueeseen kuuluvat Viitannummi, Viitanlaakso, Kiviahde ja Hakamäki.

Lisätietoja:
Viitankruunun asukasyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Markula, 040 505 9053, jussi.markula@gmail.com
Kaupunginpuutarhuri Matti Nikander, 044 778 5327, matti.nikander@salo.fi