Hyppää sisältöön
Tiedote

Yhteenveto Salon kaupungissa voimassa olevista koronaohjeistuksista

Julkaistu 29.10.2020 11:25, Päivitetty 29.10.2020 11:26

Tiistaina (27.10) kokoontunut Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä totesi, että Varsinais-Suomessa ollaan edelleen koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Ryhmä ei antanut uusia suosituksia esimerkiksi kokoontumisiin liittyen, mutta haluaa kiinnittää huomiota riittäviin 1 – 2 metrin turvaväleihin kaikissa tilanteissa.

Ryhmän mukaan erityisesti harrastustoiminnassa etäisyyden pitäminen on ensiarvoisen tärkeää. Työryhmä ei katsonut voivansa antaa lajikohtaisia ohjeita, vaan kannustaa harrastustoiminnan järjestäjiä suunnittelemaan harjoitukset niin, että lähikontakteja voidaan välttää.

Salon kaupungin koronasuositukset

Salon kaupunki on aiemmin lokakuussa julkaissut seuraavat koronaviruksen leviämisen estämiseen liittyvät suositukset, jotka ovat edelleen voimassa.

7.10.2020 Salon kaupungin henkilöstö käyttää kasvomaskeja tai suojavisiirejä sekä asiakaspalvelutilanteissa että muissa työtilanteissa, joissa suositeltua turvaväliä ei voi pitää. Edellä mainitun linjauksen mukaisesti kuntalaisille suositellaan kasvomaskin tai suojavisiirin käyttöä, kun he asioivat kaupungin toimipisteissä. Maskisuositus koskee myös lukio-opiskelijoita.

8.10.2020 Sisäliikuntapaikoilla suositellaan kasvomaskin käyttöä yli 15-vuotiaille. Sisäliikuntapaikoilla maskia käytetään eteis- ja aulatiloissa, katsomoissa ja pukutiloissa. Pukutiloista liikuntatiloihin siirryttäessä maski poistetaan. Liikkuessa maskia ei tarvitse käyttää, mutta turvaväleistä ja käsihygieniasta tulee huolehtia. Ulkoliikuntapaikoilla maskia ei tarvitse käyttää.

14.10.2020 Huoltajille suositellaan maskin käyttöä päiväkodissa lapsen vienti- ja hakutilanteissa. Suositus koskee myös yksityisiä päiväkoteja. Myös kaupungin avoimen varhaiskasvatuksen leikkikouluihin suositellaan huoltajille maskien käyttöä vienti- ja hakutilanteissa etenkin sisätiloissa. Huoltajat voivat osallistua avoimen päiväkodin toimintaan, jos he käyttävät maskia.

14.10.2020 Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä suosittaa, ettei sisätiloissa tule järjestää yli 20 henkilön suuruisia yksityistilaisuuksia.

20.10.2020 Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä suosittaa, että yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestetään sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa vain, kun tapahtumanjärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden.

Aluehallintoviraston määräykset

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kielsi 22.10.2020 tekemällään päätöksellä kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 20 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta. Lounais-Suomen aluehallintoviraston määräys ovat voimassa 26.10. – 25.11.2020.

Tähän aluehallintoviraston linjaukseen liittyen kaupunki on muun muassa tarkastellut kansalaisopiston ja liikuntapalvelujen ryhmäkokoja sekä kokoontumistiloja, ja tarpeen vaatiessa jakanut ryhmiä pienemmiksi, jotta kokoontuminen on turvallista.

Yleinen ohjeistus, tiedotus ja neuvonta

Salon kaupunki toivoo, että kaikki kuntalaiset noudattavat yleisiä, valtakunnallisia suosituksia turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta sekä etätyöskentelystä, ja tarvittaessa seuraavat ulkomaita koskevaa matkustusohjeistusta. Kasvomaskien käyttö on suotavaa tilanteen niin edellyttäessä, ja kaupungin maskijakelu vähävaraisille on edelleen käynnissä.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi altistumisten ja tartuntaketjujen nopea tunnistaminen on tärkeää. Siksi kaupungin on välillä julkaistava yksittäisten julkisten tai yksityisten toimipisteiden tietoja, jotta mahdolliset altistumiset saadaan asianosaisten tietoon. Kaupunki korostaa, että kyseiset tilat itsessään ovat turvallisia, jos niissä noudatetaan koronaohjeistuksia.

Kaupunki muistuttaa myös, että terveydenhuoltoviranomaiset ottavat aina henkilökohtaisesti yhteyttä altistuneisiin ja positiivisen koronanäytteen antaneisiin sekä antavat heille ohjeet muun muassa taudin hoitoon ja karanteeniin liittyen. Samoin muistutetaan, että karanteeniin määrättyjen tulee ehdottomasti noudattaa annettuja ohjeita ja pysyä kotoa.

Salon kaupungin terveyspalveluiden koronaneuvontapuhelin numerossa 02 772 3023 ohjaa hoitoon hakeutumisessa ja antaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Numero palvelee joka päivä klo 8 – 16. Kaupungin koronatiedotteet, yleistä koronatietoa sekä linkkejä muihin palveluihin löytyy kaupungin verkkosivuilta, osoitteesta www.salo.fi/koronavirus.

Linkit:

Varsinais-Suomen alueellisen koronaryhmän tiedotteet

Lounais-Suomen aluehallintoviranomaisen tiedotteet

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksissa ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä 21.9.2020