Hyppää sisältöön
Tiedote

Kulttuurikumppanit hakee useita ratkaisuja kulttuurin tilakysymykseen

Julkaistu 20.10.2023 07:00, Päivitetty 20.10.2023 08:01

Kulttuurin tilakysymys on noussut otsikoihin vapaa-ajan lautakunnan talousarviokokouksen jälkeen 5.10.2023, jossa investointisuunnitelmaan lisättiin esittävän taiteen tilan / kulttuurin monitoimitalon suunnittelutyö. Kulttuurikumppanit tuo keskusteluun mukaan myös salolaisten yhdistysten ja vapaan kentän näkemyksen.

Kulttuurikumppanit hakee useita ratkaisuja tilakysymykseen (225,94 Kt)

Reiluja ratkaisuja etsimässä

Kulttuurikeskus on yksi, joskin merkittävä osa, laajempaa taiteen ja kulttuurin tilakysymystä Salossa. Osana Salon kaupungin kulttuuriohjelmatyötä on kartoitettu taiteen ja kulttuurin tilatarpeita eri tavoin. Sekä keräämällä uutta tietoa että kokoamalla yhteen jo aiemmin tehdyt selvitykset. Huomionarvoista on, että kulttuurin tilatarpeet eivät ole kahdessa vuosikymmenessä muuttuneet, eivätkä ratkaisevasti edistyneet.

Jo vuonna 2003 kirjattiin visio 2020-luvun kulttuurikaupunki Salosta ja seutukunnan yhteisestä kulttuurikeskuksesta, johon ”monipuoliset kulttuuripalvelut keskitetään ja jossa erilaiset tahot kohtaavat toisensa, syntyy synergiaa, innovaatioita, ideoita ja spontaania toimintaa.” Sama tarve, sanasta sanaan toistuu edelleen vuonna 2023. 

Kulttuurin oman, yhteisen tilan lisäksi myös muut tarpeet odottavat reiluja ratkaisuja.  Tilayhteistyö kaupungin kanssa, mukaan lukien asiakaspalvelun sujuvuus, varauskäytäntöjen ja hinnoittelun yhdenvertaisuus eri alojen toimijoiden kesken, tilojen käytön monipuolistaminen ja tyhjien tilojen käyttöönotto eivät ole edenneet suunnitellun ja toivotun mukaisesti.

Tilakartoitus 2023 Salon kulttuuripalvelut (329,58 Kt)

Tanssia tekonurmella – hetkellisesti inspiroivaa, mutta ei pysyvästi

Tilapuutteeseen on tällä välin keksitty luovia ja kekseliäitä ratkaisuja. Kuvataide näkyy muun muassa IoT Campuksella, hammaslääkäriasemilla, kivimakasiineissa ja kauppakeskuksissa, musiikki kuuluu kirjastoissa, kirkoissa ja hoivakodeissa, sirkusta ja teatteria koetaan kouluissa, vastaanottokeskuksissa ja kyläjuhlissa.

Näiden aluevaltausten soisi jatkuvan edelleen, sillä ne parantavat kulttuuripalveluiden saatavuutta ja elinympäristön viihtyvyyttä koko Salon laajalla maantieteellisellä alueella. 

Yksikään edellä mainituista tiloista ei kuitenkaan ole suunniteltu tai varusteltu kulttuurikäyttöön. Tilannetta voisi verrata siihen, että tanssiseurat harjoittelisivat tekonurmella tai opettajat opettaisivat leirikoulussa ympäri vuoden. Hetkellisesti inspiroivaa, mutta pidemmän päälle ei toimiva ratkaisu!

Kulttuurin Salohalli – näyteikkuna Saloon

Vapaa-ajan lautakunnan esittämä kulttuurikeskus voisi Kulttuurikumppaneiden mielestä toimia Salon monipuolisen kulttuurin, harrastamisen, yhdessä tekemisen ja ammattimaisesti tuotettujen tapahtumien näyteikkunana, jota sietää  tulla katsomaan kauempaakin!

Kulttuuritilojen suhteen suuri etu on, että lähtökohtaisesti tilat sopivat moneen käyttöön. Kun akustiikka ja tekniikka, sekä muut puitteet on suunniteltu huolellisesti, sopivat tilaan konserttien, esitysten, näyttelyiden lisäksi niin puhetilaisuudet, messut, yritystapahtumat, koulutukset tai mitä vain keksitään.

Näppärä sijaintimme Turun ja Helsingin välissä puoltaa hanketta. Tekijöitä ja toimintaa kyllä riittää myös omasta takaa, sillä pelkästään kaupungin kulttuuriavustusten ja ostopalvelusopimusten myötävaikutuksella toteutuu vuosittain yli 700 tapahtumaa, jotka tavoittavat reilut 80 000 kävijää. Tämä on vain murto-osa kokonaisluvuista.

Rohkaiseva esimerkki Turusta, jonne syntyi Taiteen talo paikallisten taidetoimijoiden ja Turun kaupungin yhteisymmärryksessä. Valtakunnallista huomiota ja kaupungin vetovoimaa lisäävän projektin mahdollistivat kaupungin sitoutuminen annettuihin lupauksiin, rakentava ilmapiiri, jossa etsittiin yhteisiä ratkaisuja niin kulttuurin tekijöiden kuin päättäjien ja poliitikkojen kesken. 

Lupa innostua

Kulttuurikumppanit jatkavat mieluusti keskustelua aiheesta ja kertovat lisää kentän toiveista ja tarpeista – niin monikäyttöön soveltuvan kulttuurikeskuksen kuin kaupungin ja yksityisten tilojen monipuolisemman käytön osalta.

Olisiko nyt aika ja lupa innostua kulttuurista, kuten Kulttuurikumppanit ehdottivat jo viime vuonna lausunnossaan Salon 2030 kaupunkistrategiaan?

Yhteistyöterveisin allekirjoittaneet

Kulttuurikumppanit 2023
kulttuurikumppanit@salo.fi

 • Kukun puheenjohtaja Lasten laulukaupunki ry (Siv Ilola)
 • Piazza Brass ry
 • Salo Irish ry
 • Salon Teatteri ry
 • Kirakan kesäteatteriyhdistys ry
 • Kirjan talo ry
 • Teatteriyhdistys Vinssi ry
 • Salon Hermanni-Seura ry
 • Pro Rantakivet ry
 • Kisko-Seura ry
 • Salon kaupunki, kulttuuripalvelut

Kuvassa: Läntinen tanssin aluekeskus – Kesäkulkurit: Puiden juurilla, 2023
Kuva: Salon kulttuuripalvelut