Vuonna 2025 Salo huolehtii kasvun edellytyksistä ja lisää investointeja
Julkaistu 8.11.2024 10:53, Päivitetty 14.11.2024 09:13Salon kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen julkaisi tänään 8.11.2024 talousarvioesityksensä vuodelle 2025. Vuoden 2025 talousarvion valmistelua on tehty viimeisten vuosien tapaan taloudellisen epävarmuuden ajassa. Valtionosuusjärjestelmän uudistus ei ole edennyt sille asetetussa aikataulussa, hyvinvointialueiden alijäämät uhkaavat muodostua merkittävästi ennakoitua suuremmiksi ja talouskasvu Suomessa on ollut hidasta.
Salon kaupungin talouden kehitys on ollut viimeisinä vuosina hyvä, mutta käänne on tapahtumassa ja lähivuodet näyttävät haastavilta. Tulorahoitus ei riitä kattamaan menoja vuonna 2025. Kertyneet ylijäämät tuovat kuitenkin talouteen sen verran puskuria, että äkkijarrutuksen sijasta hallittu talouden tasapainoon saattaminen riittää. Tämä kuitenkin edellyttää pitkäkestoisia ratkaisuja talouden pitämiseksi tasapainossa ja vaatii ennen kaikkea yhteistä tilannekuvaa talouden tilasta. Suuret menolisäykset eivät ole lähivuosina mahdollisia, vaikka kasvun edellytyksistä täytyykin huolehtia.
Salon kaupungin väkiluku on kääntynyt hienoiseen laskuun muutaman vuoden jälkeen. Samalla myös työttömyys on alkanut kasvaa. Tilastokeskuksen lokakuussa julkaisemat uudet väestöennusteet kuitenkin lupaavat Salolle edellistä ennustetta hieman valoisampaa tulevaisuutta. Väkiluvun kasvu on käytännössä paljolti maahanmuuton varassa luonnollisen väestökasvun ollessa edelleen vahvasti negatiivinen. Kuntien välinen kilpailu asukkaista tullee seuraavien vuosien aikana edelleen kiihtymään, mihin vastaamme parhaiten pitämällä huolta Salon vetovoimatekijöistä – työpaikoista, yrityskehityksestä, laadukkaista palveluista, turvallisesta ympäristöstä ja vakaasta taloudesta.
Vuoden vaihteessa tapahtuu merkittävä muutos, kun työ- ja elinkeinopalvelut siirtyvät kunnille. Salon työllisyysalueeseen kuuluvat Salon lisäksi Koski Tl, Marttila ja Somero. Uudistuksen myötä Salon työllisyyspalveluiden henkilöstömäärä kasvaa arviolta 45 henkilön verran. Salossa on jo kuntakokeilun myötä korkeaa osaamista työllisyyden hoidossa, mutta muutos ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä, vaan sen toteuttamiselle on annettava riittävä aika ja resurssi. TE-palveluiden tuleminen lähemmäs kuntalaisia on kuitenkin lähtökohtaisesti positiivinen uudistus.
Työ- ja elinkeinopalvelu-uudistuksen rinnalla toteutuu myös kotoutumislain kokonaisuudistus, jonka myötä kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä siirtyy kunnille. Onnistuminen myös tämän uudistuksen läpiviennissä tulee heijastumaan suoraan muun muassa työikäisten maahanmuuttajien halukkuuteen asettua pysyvämmin Saloon.
Investoinnit
Salossa on investoitu viime vuosina verrokkikuntiin nähden vähäisesti. Osittain tästä johtuen myös kaupungin velkamäärä on maltillinen. Kaupungilla oli velkaa asukasta kohden vuoden 2024 alussa vajaa 1200 euroa, kun kuntien keskiarvo on noin 3300 euroa. Matala velkataso antaa liikkumavaraa investointeihin. Kaupungin kehityksen ja kasvun kannalta investoinnit ovat välttämättömiä ja niiden avulla voidaan tasoittaa paikallista suhdannevaihtelua.
Talousarvion suunnitelmavuosille esitetään useampia isoja investointeja, joiden keskeinen tarkoitus on edistää kaupunkimme elinvoimaa. Samalla nostetaan perusinvestointitasoa, jotta kaupungin korjausvelka ei rakennusten, katujen ja vesijohtoverkoston osalta enää kasvaisi.
Uskelan koulun ja Torikadun päiväkodin korvaavan uuden tilan valmistelu etenee sekä jäähallin rakentaminen alkaa. Lisäksi tehdään tarveselvityksiä niin kulttuurin ja museovaraston tilaratkaisuista kuin uudesta jalkapallohallista sekä Urheilutalon tilaratkaisuista. Investointeja tehdään myös keskustan ilmeen kohentamiseksi, mikä palvelee osaltaan Salon asuntomessujen toteuttamista.
Kaupunginjohtajan yhteenveto (8.11.2024) Salon kaupungin talousarvioesityksestä 2025 (pdf) (5,91 Mt)
Talousarviokirja 2025, kaupunginjohtajan ehdotus 8.11.2024 (pdf) (3,27 Mt)